Tartiflette


Een stevige winterkost.

Dit recept is voor 2 personen :
4 geen al te grote aardappelen  • 200 gr spekblokjes • een scheut witte wijn • een flinke scheut room • een dikke ajuin • reblochon 250 à 300 gr.  • knoflook

De aardappelen in schijven snijden en laten koken tot ze juist niet zacht zijn.
De ajuin grof snijden en in een klontje boter aanbakken tot ze glazig zijn. De gekookte aardappelschijven nog even bijbakken. Een scheut wijn erbij gieten en gedeeltelijk laten uitbakken. Kruiden met peper en zout. Knoflook uitduwen en inmengen. Spekblokjes aanbakken en onder aardappelen roeren.
In een vuurvaste kom gieten. Een flinke scheut room over het geheel gieten.
De reblochon horizontaal doorsnijden (ik sneed hem in kwarten) en met de korst naar boven leggen.
Alles nog even in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.





Het gerecht tartiflette werd genoemd naar een aardappelsoort uit de Haute-Savoie: tartiflâ.
De Franse kaas Reblochon dankt zijn naam aan een historisch feit. De alpenboer diende een deel van de melk af te staan aan de (meestal adellijke) landeigenaar. De koe werd derhalve maar deels gemolken (= blocher la vache). Daarna molk men stiekum de koe nog een keer (= reblocher) en daarvan maakte men dan ook kaas die de naam Reblochon kreeg.
"gepikt bij La Cucina"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten