Plumpudding

Het is weer zover, de plumpudding hoeft weer gemaakt te worden. Zo'n goeie maand voor Kerstmis klaarmaken, zodat hij à point is op 25 december.






Plumpudding (engelse kerstmispudding) - te bereiden minimum 1 maand voor gebruik!

Kruim van een half wit brood fijn wrijven in kleine stukjes (geen korsten aanlaten)
500 gr bloem • 600 gr donkerbruine suiker • 600 gr donkere rozijnen
400 gr gemalen rundsniervet (te halen bij je slager wel voordien bestellen)
en dit ziet er zo uit :

5 eieren • 15 cl donkere rhum
1 theelepel zout • een weinig muskaatnoot • een grote lepel kaneel •  een snuifje kruidnagelpoeder (gemalen) • een koffielepel gember)
De geraspte schil van een sinaasappel én van een citroen.


Alle ingrediënten goed mengen in een grote pot tot een vast mengsel (niets van het brood mag nog droog zijn).

Een grote pot met water opzetten (vormpjes op de bodem leggen zodat de doek niet aan de bodem plakt).
Een witte vierkante katoenen doek (ong de grootte van een kussensloop) in kokend water stoppen, wat laten afkoelen en op tafel openspreiden.


Dik insmeren met bloem, het mengsel hierop leggen in het midden.
De doek samenpakken (zorgen dat er nergens nog gaten zijn). De doek toebinden tot kort bij het mengsel.
Ondertussen grote pot met water laten koken en hier de doek indompelen. De zak moet volledig onder water staan.
Een 4-tal uur laten doorkoken en af en toe water bijgieten. Daarna de bundel uit de kom halen en laten afkoelen.
Laten drogen in doek. Een koord errond binden en ophangen aan een haak in een koele, geen vochtige maar donkere kelder.

Voor het gebruik (dus zo’n maand later) zeker nog 2 uur opnieuw laten koken , moet tot in de kern warm zijn.
Doek losknopen. Rhum verwarmen . Over de pudding gieten en flamberen. In porties snijden.

Dit wordt echter opgediend met heerlijke “rumboter”.
250 gr. Boter tot room roeren, 1 eierdooier en 1 lepel gezeefde poedersuiker aan toevoegen. Druppelgewijs 1 dl. Rhum aan toevoegen.
Boter laten opnieuw stijven en koelen in frigo.

De warme pudding opdienen met ijskoude rumboter. !!!

‘T Is voor de liefhebbers, je moet het leren eten, maar eenmaal je het lust, wil je er elk jaar opnieuw.

Met dank aan tante Anna.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten