Aardpeer...



... oftwel Topinambour.
Van deze vergeten groente maakte ik een makkelijk pureetje (als aanvulling bij andere groentjes).

Enkele aardperen schillen, in blokjes snijden en koken. (De kooktijd is merkelijk minder lang dan bij aardappel). Peper + zout, een teentje look erboven uitpersen, en scheutje melk of room en pureren.
Makkelijk en rap klaar !

Aardperen lijken op gemberwortels. Maar onder hun knobbelige schil zit romig, wit, krokant en zoet vruchtvlees. De nootachtige smaak heeft wat weg van artisjok en schorseneer. Aardperen bevatten inuline, een suiker die bij vertering geen glucose vormt en daardoor bijzonder geschikt is voor diabetici. Voor gebruik moeten ze worden gewassen en schoongeboend of geborsteld. De schil is perfect eetbaar. Onder de schil zitten de meeste voedingsbestanddelen. Als je de schil toch wil verwijderen, en dat is vooral bij oudere aardperen aangewezen, kook of stoom ze eerst. Verwerk ze dan in hun geheel, in schijfjes, blokjes, of als puree.

1 opmerking: